Cursuri Buddhism

Modulul 8

Buddha vizitează locurile natale

Regele Suddhodana dorește să-l vadă pe Buddha

Auzind că Buddha predică Dhamma în Rajagaha, Regele Suddhodana era doritor să-l întâlnească. Nouă curteni, fiecare cu o suită mare, au fost trimiși în nouă ocazii diferite pentru a-l invita pe Buddha la Kapilavatthu. Contrar așteptărilor regelui, toate cele nouă solii au atins starea de Arhat și s-au alăturat Ordinului. Cum Arhații sunt indiferenți la lucrurile lumești, ei nu au mai trimis mesajul către Buddha.

Regele, dezamăgit, l-a trimis în cele din urmă pe Kaludayi, care era unul din tovarășii de joacă din copilăria lui Buddha. El a fost de acord să plece, cu condiția ca să i se permită intrarea în Ordin.

Și el, de asemenea, auzind Dhamma, a atins starea de Arhat și s-a alăturat Ordinului. Dar spre deosebire de ceilalți, el i-a transmis mesajul lui Buddha și l-a convins să meargă să-și viziteze tatăl. Buddha, urmat de un mare cortegiu de discipoli, a călătorit întreaga distanță predicând Dhamma în drumul său, așa că a ajuns la Kapilavatthu în două luni.

Au fost făcute aranjamente pentru ca el să poată sta în Parcul lui Nigrodha, un Sakyan. Sakyanii mai în vârstă, vanitoși, fără a-i arăta respectul cuvenit, i-au pus în față pe cei mai tineri pentru a-l saluta pe Buddha. Acesta le-a înfrânt mândria ridicându-se în aer și făcând „Minunea Pereche”. Regele, văzând această minunată priveliște, l-a salutat imediat, spunând că acesta a fost al treilea salut al său. Apoi, toți ceilalți Sakyani i-au arătat respectul cuvenit. După aceasta Buddha a coborât din aer și s-a așezat pe scaunul care era pregătit pentru el. Rudele lui de asemenea s-au așezat și i-au dat ascultare.

După aceasta un fenomen straniu s-a produs. Deodată a izbucnit ploaia, dar ea i-a udat numai pe aceia care au dorit să fie udați, nu și pe ceilalți. Când Sakyanii s-au minunat de acest fenomen, Buddha le-a povestit Vessantara Jataka, pentru a le arăta că un fenomen similar s-a produs și într-o viață anterioară, în prezența rudelor lui.

Regele vede lumina

Cum nimeni nu l-a invitat la masa de prânz în ziua următoare, Buddha, cu bolul în mâini a mers din casă în casă pe străzile din Kapilavatthu, cerșind împreună cu discipolii săi. Acest lucru a fost adus la cunoștința regelui care, în mare grabă, a venit la fața locului și i-a cerut lui Buddha să nu-i facă astfel familia de râs.

„Acesta este obiceiul tradiției noastre, mărite rege”, a răspuns Buddha la uimirea regelui.

„Cu siguranță, Venerabile Domn, a noastră este tradiția războinică Mahasammata, și nici măcar un singur războinic nu a cerșit vreodată”. „Această tradiție regală este a ta, o, rege; a mea este tradiția lui Buddha”. Stând în stradă, Buddha l-a sfătuit pe rege astfel: „Fii alert! Nu fi lipsit de atenție! Du o viață corectă. Cel drept trăiește fericit și în lumea aceasta, ca și în următoarea”.

După toate acestea, regele a atins Sakadagami – „Cel care se mai întoarce doar o singură dată”, al doilea stadiu al Sfințeniei, iar Maha Pajapati Gotami a atins primul stadiu al Sfințeniei.

Într-o ocazie ulterioară, auzind Dhammapala Jataka, regele a atins Anagami - „Cel care nu se mai întoarce”, al treilea stadiu al Sfințeniei. Pe patul de moarte, regele, ascultând Dhamma de la Buddha pentru ultima oară, a atins starea de Arhat.

Buddha și Prințesa Yasodara

Când Buddha a vizitat palatul, toți în afară de Prințesa Yasodhara au venit să-și arate respectul față de el. Yasodhara a gândit astfel: „Cu siguranță, dacă există măcar puțină virtute în mine, însuși nobilul Domn va veni la mine. Atunci îmi voi arăta profundul respect.”

Buddha i-a dat Regelui bolul său și, însoțit de cei doi discipoli șefi, a intrat în camera Yasodharei, s-a așezat pe scaunul pregătit și a spus: „Lăsați-o pe fiica Regelui să-și arate respectul așa cum dorește ea. Nu spuneți nimic.”

Ea a venit în grabă, i-a cuprins gleznele și, punându-și capul pe piciorul lui și-a arătat respectul așa cum a dorit.

După acestea Regele a comentat despre marea ei dragoste și a spus:

„Venerabile Domn, când fiica mea a auzit că tu purtai roba galbenă, și ea s-a îmbrăcat în galben, atunci când a auzit că tu luai numai o masă pe zi, ea a făcut la fel; când a auzit că ai renunțat la canapelele somptuoase, ea a folosit un pat umil. Când a aflat că nu mai folosești ghirlande și parfumuri, nu le-a mai folosit nici ea; când rudele ei i-au trimis mesaje spunând că ei o susțin, ea nu s-a uitat nici măcar la unul. Așa de virtuoasă a fost fiica mea!”

„Nu numai în această viață, dar și într-o viață anterioară ea de asemenea m-a protejat, o, Rege” a remarcat Buddha și a povestit Candakinnara Jataka. Consolând-o cu aceste vorbe, Buddha a părăsit palatul.

După moartea regelui Suddhodana, când Maha Pajapati Gotami a devenit o bhikkhuni, Prințesa Yasodhara a intrat și ea în Ordin și mai târziu a atins starea de Arhat. Menționăm că Prințesa Yasodhara era de aceeași vârstă cu Buddha.

Buddha și fratele său vitreg, Nanda

La două zile după sosirea lui Buddha în Kapilavatthu, Prințul Nanda, fiul Reginei Pajapati Gotami, sărbătorea ceremonia consacrării, ceremonia căsătoriei și ceremonia încălzirii casei. Cu ocazia acestor trei festivaluri Buddha a vizitat palatul său.

Buddha i-a înmânat Prințului Nanda bolul său și, rostind o binecuvântare, s-a ridicat să plece, fără a mai lua bolul. Prințul l-a urmat. Prințesa Janapada Kalyani, văzându-l pe Nanda cum îl urmează pe Buddha, a spus: „Întoarce-te repede, o, nobile Domn!” Prințul Nanda a fost adânc mișcat de aceste cuvinte care au fost rostite de logodnica lui, dar, din respect față de Buddha, el nu i-a putut da bolul înapoi. Așa că, cu bolul în mână, el a mers în parc cu Buddha și a fost rugat să se alăture Ordinului.

El a intrat în Ordin cu șovăială, din respect față de Buddha, care era și fratele lui mai mare, dar se gândea în mod constant la logodnica lui. Buddha, citindu-i gândurile, a conceput un plan pentru a-l aduce pe calea cea dreaptă. Cu pretextul de a-i arăta nimfele celeste, Buddha, folosindu-și puterile psihice, l-a luat într-un plan paradisiac. Pe parcursul drumului, lui Nanda Bhikkhu i-a fost arătată o maimuță femelă agățată de un ciot ars într-un câmp pârjolit.

Ajungând în acel plan paradisiac, Nanda Bhikkhu a văzut nimfele celeste și a fost atât de mult fascinat de ele, încât a comparat-o pe fermecătoarea lui logodnică cu bătrâna maimuță.

„Ai vrea să le ai, Nanda?” l-a întrebat Buddha.

„Da, Venerabile Domn” a răspuns el copilărește.

„Ei bine, atunci îți garantez că le vei poseda pe toate dacă vei persevera așa cum te-am rugat eu”

Auzind că Nanda Thera trăia Viața Sfântă cu scopul de a le câștiga pe nimfele cerești, Bhikkhu-șii l-au ridiculizat, făcându-l „mercenar”. În cele din urmă el a devenit rușinat de acest motiv și, străduindu-se cu hotărâre, a atins starea de Arhat.

Întrebări

  1. De ce cei nouă curteni trimiși de Regele Suddhodana, împreună cu suitele lor, nu s-au mai întors după ce s-au apropiat de Buddha?
  2. Cum a înfrânt Buddha mândria bătrânilor Sakyani?
  3. De ce l-a dus Buddha pe Nanda într-un plan paradisiac folosindu-și puterile psihice?

Răspunsuri la modulul 7

  1. Ei au promis că oricare dintre ei descoperă primul Calea Adevărului, se va întoarce și-l va învăța și pe celălalt.
  2. Buddha a predicat despre Cauza și Încetarea suferinței.
  3. „Veniți, voi Bhikkhu-și!”

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME