Cursuri Buddhism

Modulul 9

Prințul Rahula, Ananda și Devadatta

Buddha și Prințul Rahula

În a șaptea zi după ce Buddha a ajuns în Kapilavatthu, Prințesa Yasodhara l-a îmbrăcat pe Rahula și, arătând spre Buddha, a spus:

„Privește, fiule, acest mare ascet cu o înfățișare maiestuoasă. El este tatăl tău. Mergi la el și cere-ți moștenirea.”

Tânărul Rahula a mers lângă el și, revendicându-și moștenirea după cum a fost sfătuit de mama lui, plin de afecțiune, a spus: „O, mare ascet, până și umbra ta îmi face plăcere.”

După masa de prânz, el l-a urmat pe Buddha, vorbind multe altele. Nimeni n-a încercat să-l oprească. Nici Buddha nu l-a împiedicat de la a-l urma. Când au ajuns în parc, Buddha l-a chemat pe Venerabilul Sariputta și a spus:

„Rahula îmi cere moștenirea lui. Îi voi da cele șapte averi nobile, pe care le-am primit și eu la rădăcina copacului Bodhi și îl voi face deținătorul unei moșteniri care transcende acestă lume. Primește-l în Ordin, Sariputta!”

Rahula, care atunci avea numai șapte ani, a fost admis în Ordin. Regele Suddhodana a fost foarte mâhnit să audă de acest neașteptat eveniment care i s-a întâmplat iubitului său nepot. El a mers la Buddha și i-a cerut cu smerenie ca niciun copil să nu mai fie primit în Ordin fără acordul părinților săi. Buddha i-a promis acest lucru. Există câteva discursuri instructive rostite special pentru Venerabilul Rahula. Ajungând la vârsta potrivită, el a primit Înalta Hirotonisire și a atins repede starea de Arhat.

Buddha și Ananda

Ananda era vărul lui Buddha. El a intrat în Ordin împreună cu nobilii sakyani Anuruddha, Bhaddiya, Bhagu, Kimbila și Devadatta. Auzind un discurs al Venerabilului Mantaniputta despre natura lucrurilor, el a devenit un Sotapanna.

Cum el avea o memorie foarte bună și de asemenea având și privilegiul rar de a asculta toate discursurile lui Buddha datorită apropierii strânse dintre ei, mai târziu a fost desemnat drept „păstrătorul Dhammei – Dhamma-Bhandagarika”.

De la vârsta de 55 de ani a lui Buddha, până când a intrat în Parinibbana, la 80 de ani, Venerabilul Ananda s-a îngrijit de toate nevoile acestuia, fiind însoțitorul lui preferat. El a fost acela care a pledat pentru înființarea Ordinului Călugărițelor. La primul Conciliu el a hotărât să se recite Dhamma. Fiecare Sutta începe cu cuvintele lui: „Evam me sutam – Astfel am auzit”.

După cum era de așteptat ca el să facă parte din conducerea primului Conciliu, care era compus numai din Arhați, s-a străduit din greu și a atins starea de Arhat cu o noapte înaintea Convocării, chiar când se pregătea să se întindă pe patul său. Se spune că el a fost singurul discipol care a atins starea de Arhat fără să depindă de o anumită postură, așezat, în picioare, mergând sau dormind.

Buddha și Devadatta

Devadatta era fiul lui Suppabuddha, și deci vărul și cumnatul lui Buddha. El a intrat în Ordin la începutul activității lui Buddha și s-a făcut remarcat pentru puterile lui psihice (Iddhi). Mai târziu, copleșit de câștigurile lumești și de onoruri, și-a schimbat complet viața și a devenit cel mai înverșunat adversar al lui Buddha. La un moment dat el s-a apropiat de Buddha și și-a exprimat dorința ca să fie lăsat să conducă Ordinul, întrucât Învățătorul era bătrân. Buddha a refuzat. După aceasta Devadatta a comis multe acte rele, pentru care el încă suferă în infernul Avici.

Cunoscând perfect faptul că Buddha nu va consimți, dar pentru a avea un pretext în a-l discredita și deci pentru a câștiga sprijinul oamenilor ignoranți, el a cerut impunerea următoarelor 5 reguli:

Vizionarul Buddha, plin de compasiune, a declarat că aceia care vor sunt liberi să respecte aceste reguli, dar el nu le va face obligatorii.

Devadatta a făcut din acest refuz o armă pentru a crea o schismă în Ordin. Instigat de acesta, Ajatasattu a provocat moartea inocentului și devotatului său tată, Regele Bimbisara.

Eșuând în toate eforturile de a-l distruge pe Buddha, în cele din urmă Devadatta însuși a avut o încercare nereușită de a-l ucide, aruncând o stâncă peste el. Cărțile spun că într-un viitor el va deveni un Pacceka Buddha, numit Atthissara, ca rezultat al Vieții Sfinte pe care a avut-o înainte de aceste evenimente.

Întrebări

  1. Care este moștenirea pe care Buddha i-a dat-o Prințului Rahula?
  2. De ce Ananda a fost desemnat drept „Păstrător al Dhammei”?
  3. De ce a refuzat Buddha cele cinci cereri ale lui Devadatta în legătură cu regulile adiționale pentru Bhikkhu-și?

Răspunsuri la modulul 8

  1. Toți cei nouă curteni s-au alăturat Ordinului și au atins starea de Arhat.
  2. Buddha a înfrânt mândria bătrânilor sakyani făcând „Minunea Pereche”, ridicându-se în aer și aruncând simultan foc și apă prin toate orificiile corpului.
  3. Buddha l-a dus pe Nanda într-un plan paradisiac pentru că, deși Nanda renunțase la lume, mintea lui tot se mai gândea la fosta logodnică.

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME