Cursuri Buddhism

Modulul 11

Extazul Mulțumirii

Definiții

Mulțumire - A fi satisfăcut cu ceea ce ai;

Extaz - Fericire Perfectă;

Extazul mulțumirii - Fericire care vine din reflectare.

Mulțumirea este unul din cele mai mari câștiguri în viață - chiar mai mare decât averea

~ Buddha ~

Dacă cineva are totul, dar nu poate fi mulțumit, atunci acea persoană nu va putea găsi fericirea adevărată.

Mulțumirea este un din cele 38 de Binecuvântări ale vieții (Mangala Sutta).

Ce este de fapt Mulțumirea?

Mulțumirea este calitatea de a fi capabil să faci ceva cu oricât de puțin ai avea

~ Buddha ~

O persoană mulțumită este o persoană care nu are nimic în exces, care este reținută, care practică simplitatea, care este ușor de satisfăcut și care este fericită. Este o persoană capabilă să trăiască cu atât cât are, în timp ce caută o bunăstare mai mare. De asemenea ea știe să se bucure de ceea ce are în prezent.

Mulțumirea nu înseamnă a fi pasiv sau negativ.

Cât de mulți bani ar fi de ajuns? Știm cât de mult vrem?

Dacă vom continua să ne uităm mereu după ceva ce se află în fața noastră, fără să apreciem ceea ce avem, atunci nu vom fi niciodată fericiți. Priviți în față, dar trăiți în prezent.

Mulțumirea este fericirea secretă care aparține celui înțelept care știe cum să producă și mai multă fericire cu ceea ce are. El are abilitatea să privească dincolo de ceea ce posedă.

Fiți mulțumiți din punct de vedere material, dar nu în ceea ce privește progresul spiritual

~ Buddha ~

De ce este mulțumirea importantă?

Știm că nu putem avea totul în această viață. Nu există un sfârșit al căutării bunăstării. Mulțumirea nu măsoară cât de mult avem, ci mai degrabă cum percepem viața. Pentru a ilustra mulțumirea trebuie să contemplăm mult. Pentru a obține o imagine mai clară a ceea ce înseamnă mulțumire, vom studia următoarele fabule și lecții:

Lecția 1: Dorința nebunului și cea a înțeleptului

Erau odată doi buni prieteni. După ce au făcut niște fapte bune, un anumit deva a venit și le-a spus celor doi să-și aleagă fiecare câte o dorință. Auzind aceasta, unul din ei a spus: „Eu îmi doresc totul, astfel încât să mă pot bucura de viață”. Celălalt, mai înțelept, a spus: „Eu îmi doresc viață, astfel încât să mă pot bucura de tot”.

Omul trebuie să știe ceea ce își dorește în viață și cum poate obține acel lucru. În lume există două tipuri de oameni care nu vor fi niciodată fericiți: persoanele care păstrează, păstrează și tot păstrează, și cele care cheltuie, cheltuie și iar cheltuie. Fața opusă a mulțumirii este lăcomia, gelozia, insatisfacția, obsesia, excesul etc.

Lecția 2: Cei 18 Arhați din Bronz

Era odată un pescar simplu și sărac, dar plin de bucurie. Într-o zi, în timp ce se plimba pe plajă, el a găsit o comoară care conținea 17 din cele 18 statui ale Arhaților Chinezi. A fost foarte fericit de descoperirea lui și, datorită descoperirii, a devenit cel mai bogat și mai renumit om din sat. Mulți dintre săteni au venit să-l felicite, chiar dacă unii dintre ei erau invidioși pe el. Acum trăia o viață fericită, dar într-o zi el a devenit foarte trist.

Prietenul său l-a întrebat ce-l face atât de nefericit. El atunci a răspuns: „Ce bine ar fi dacă aș avea și cea de 18-a statuie...”

Totdeauna ne uităm la ceea ce au alții și nu avem noi. Ar trebuie să ne uităm la ceea ce avem noi și nu au ceilalți. Fericirea care vine dim comparație (competiție) și recunoaștere nu este o fericire adevărată. Este doar egoism.

Fericirea adevărată vine din simplitate. Cu cât ai mai mult, cu atât trebuie să te aștepți la mai multe probleme. Trebuie să știți ceea ce vreți, cât de mult aveți cu adevărat nevoie și să fiți fericiți cu ceea ce obțineți.

Nu vă lăsați influențați de obsesii. Trebuie să vă cunoașteți locul, abilitatea și capacitățile în legătură cu îmbunătățirea vieții.

Lecția 3: Agenda

Cum ne îndreptăm spre sfârșitul anului calendaristic, începem să primim gratuit agende de la prieteni sau de la partenerii de afaceri. Unii obțin chiar mai multe și le dau și ei mai departe altor prieteni.

Să presupunem că inițial ați primit o agendă foarte bună, cu cel mai bun aspect și mărime de care aveți nevoie. Apoi primiți o altă agendă - una mai mare și mai arătoasă, probabil mai scumpă, cu coperți din piele.

Ce ar trebui să faceți? Să le păstrați pe amândouă, să o păstrați pe cea mai bună (a doua) și să o dați pe cealaltă unui prieten? Credeți că ați putea practica mulțumirea aici, în acest caz? De câte agende aveți nevoie cu adevărat?

Lecția 4: Cel care se plânge

Era odată un om care se plângea necontenit, indiferent cărei situații trebuia să îi facă față. Dacă era puțin blocaj în trafic, el se plângea, dacă aerul condiționat nu era suficient de rece, se plângea, dacă mâncarea era puțin mai sărată, tot se plângea.

Într-o zi el a fost într-o călătorie în India - „Orașul Bucuriei”. De acolo s-a întors o persoană total schimbată. El s-a întors ca o persoană care mulțumește pentru tot. Nu mai exista nici o plângere. Acest lucru s-a întâmplat pentru că a realizat cât de mult are comparativ cu oamenii care trăiesc acolo.

Lecția 5: Vizita de binefacere

Un grup de copii răsfățați și-au însoțit părinții într-o vizită de binefacere la niște familii sărace dintr-un orășel din apropiere. Când au ajuns acolo li s-a cerut să ajute la distribuirea unor articole de birotică, cum ar fi cutii cu creioane și caiete pentru copiii săraci de acolo.

Imaginați-vă sclipirile de bucurie din ochii acelor copii săraci când au primit astfel de daruri. Când au fost întrebați despre vizita lor de binefacere, părinții au mărturisit că a fost foarte bine, iar acum copiii lor au devenit mai tăcuți. Ei nu le mai cer mereu tot felul de lucruri.

Lecția 6: O vedere în închisoare

Era odată un om foarte bogat, care nu avea nimic de făcut. Într-o zi el a încercată să fure din magazin, gândindu-se că dacă va fi prins va putea scăpa mituind autoritățile. Din nefericire pentru el, poliția nu a acceptat mita și l-a trimis pentru două nopți la închisoare.

El era obișnuit să doarmă într-un pat frumos și moale, iar acum trebuia să stea pe patul tare din închisoare. S-a tot plimbat încoace și încolo, neputând dormi toată noaptea. Mai târziu s-a cățărat pe pat pentru a arunca o privire în afara celulei.

În fața închisorii era un cinematograf, la care tocmai se terminase ultimul spectacol. Mai apoi a văzut un cerșetor măturând cu niște crengi holul din fața cinematografului, după care s-a întins pe jos, având o cărămidă drept pernă. Într-o secundă a și adormit. O astfel de viață simplă a cerșetorului l-a făcut să se simtă nefolositor și complicat.

El a realizat adevărul simplității.

Cum să ne dezvoltăm Mulțumirea?

O persoană nu-și va putea niciodată satisface lăcomia. Ea își poate satisface doar nevoile reale. Cunoașteți care vă sunt nevoile? Vă puteți permite mai multe lucruri în viață? Două mașini, două case, ... Întrebați-vă pe voi înșivă: cât de mult aveți nevoie cu adevărat?

Lecția 7: Frumosul colier

În viață există multe lucruri frumoase la dispoziție. Nu facem nici un rău dacă le admirăm frumusețea și trecem mai departe. Nu trebuie să le permitem acestor lucruri minunate să ne creeze o dorință puternică de a avea mai mult. Doar mergeți mai departe. Câteodată, chiar dacă ne permitem să le cumpărăm, ar trebui să luăm în considerație dacă este o necesitate a vieții, sau doar dorim să posedăm acel lucru.

Lecția 8: Accidentul de autobuz

Un prieten care și-a spart genunchiul într-un accident de autobuz, a devenit o persoană foarte sâcâitoare și plictisitoare. El tot se plângea de cât ghinion a avut și că ce kamma rea l-a făcut să-și spargă genunchiul și așa mai departe.

El tot le spunea altor oameni despre aceasta, până când cineva i-a spus cât de norocos a fost că nu a fost spitalizat pentru tot restul vieții datorită unei accidentări mai serioase, așa cum au pățit alții în acel accident.

Totdeauna trebuie să ne vedem într-o poziție mai bună, din cauză că totdeauna ar fi putut fi și mai rău. Vizitați azilele, spitalele, orfelinatele pentru a vedea cât de bine sunteți în comparație cu alții mai puțin norocoși.

Oricât de puțin am avea în viață, trebuie să vedem cum putem face cât mai multe. Nu are nici un rost să ne comparăm cu alții în ceea ce avem sau nu avem, ci mai curând ar trebui să analizăm ceea ce putem face, să punem în balanță abilitățile noastre cu oportunitățile care ni se oferă.

Contemplați asupra Frumuseții Simplității

Frumusețea Simplității poate fi realizată înțelegând doctrina Cauzei și a Efectului – Legea Kamma.

Orice am face, se va întoarce asupra noastră.

Orice am avea, totul este justificat.

Orice ar avea alții, este cinstit și drept să fie așa.

Întrebările sunt:

Putem face cu puțin... ?

Putem trăi fără... ?

Dacă putem, înseamnă de fapt că putem merge fericiți în viață.

O altă considerare este...

Dacă putem trăi fără aceasta, atunci o putem da altora?

Acest lucru este în acord cu practica artei de a dărui, a ști cum să strângem binecuvântări și să ne străduim cu hărnicie.

Întrebări

  1. Cum ați defini mulțumirea într-o simplă propoziție?
  2. Dintre cele 8 lecții ale mulțumirii, care v-a impresionat cel mai mult?

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME