Cursuri Buddhism

Modulul 13

Vântul Schimbării (1)

Aveam odată un prieten, John, care obișnuia să treacă strâmtoarea cu feribotul în fiecare zi, pentru a merge la lucru. Călătorind încoace și încolo în fiecare zi, timp de câteva luni, el a întâlnit un tip simpatic, care a devenit tovarășul său de discuție pe timpul traversării. Ei își împărtășeau unul altuia diferite probleme, povești și experiențe. În cele din urmă au devenit foarte buni prieteni.

Într-o bună zi, acest om l-a înjurat fără motiv, acuzându-l de diferite lucruri, făcându-l prost și lacom. El nu-și putea da seama ce a făcut de l-a supărat atât de mult. Nu mai era în stare să mănânce și să doarmă bine, deranjat de acest om care l-a acuzat.

John s-a apropiat de mine și m-a întrebat: „Îți amintești de cel cu care obișnuiam să vorbesc în fiecare zi în care călătoream cu feribotul?”

„Da, bineînțeles.”

„În această dimineață m-a ocărât pentru nimic...”

„Ha, ha, ha”, am râs eu. „Este nebun. Nu știai? Toți cei care merg cu feribotul știu despre nebunia lui. Cum de tu nu știai?”

Cunoscând că omul este nebun, dacă l-ați întâlni din nou pe feribot și el v-ar ocărî din nou, v-ați supăra și ați fi mânioși din cauza lui?

„Fericirea adevărată provine din acțiunea proprie și nu din visarea cu ochii deschiși”

La începutul lecției, ne-am decis că ceea ce căutăm în viață este Fericirea - în această viață, ca și în viața următoare. Fericirea se dezvoltă din a avea suficientă bunăstare, destui prieteni și o sănătate bună. De asemenea am explorat cum fericirea derivă din a nu avea lăcomie, ură, iluzii și teamă. Am descoperit puterea Conduitei Corecte, ca și puterea cuvântului.

Pe măsură ce învățăm arta de a dărui, de a renunța, despre mulțumire, în timp ce numărăm binecuvântările pe care le avem, începem să descoperim adevărata fericire mergând pe aceste drumuri ale bucuriei.

Ca o concluzie, sau ca un ultim sfat asupra realităților vieții, Adevărata Fericire provine uneori din a avea mai puțină nefericire. Atunci când suntem față în față cu situații pe care nu le putem schimba, trebuie să le acceptăm și să le înțelegem.

Schimbarea este ca vântul care ne atinge tot timpul. Nu cunoaștem când va veni să ne atingă viețile, dar suntem foarte siguri de faptul că el este undeva, acolo. Schimbările vin neanunțate. Așa că trebuie să le facem față, cu o Înțelegere Corectă.

Atha-Loka Dhamma (Cele 8 vicisitudini ale vieții)

Unii Buddhiști oferă flori lui Buddha, fără a ști înțelesul adevărat al acestei ofrande simbolice. Prin aceasta dorim să ne reamintim nouă înșine că lucrurile sunt nepermanente și că ele se schimbă tot timpul. Agățându-ne de ele vom avea parte numai de suferință continuă.

Înțelegând schimbarea, putem trece dincolo de ea și putem transcende rezultatele ei nefavorabile, provenite din atașament. Nu trebuie să ne lăsăm prinși de ea; acest lucru se va manifesta printr-o suferință ulterioară.

Una dintre problemele vieții este aceea că eșuăm în a accepta realitatea Schimbării. Eșuăm atunci când ne confruntăm cu ea și nu suntem capabili să realizăm realitatea lucrurilor așa cum sunt ele cu adevărat - Nepermanente, Nesatisfăcătoare și Lipsite de un Sine (suflet) intrinsec.

Una dintre binecuvântările vieții este aceea de a merge deasupra vânturilor schimbării. Schimbarea este parte din viața noastră, dar nu totul poate fi schimbat. Luați drept exemplu timpul, sau vârsta; acestea nu pot fi schimbate, timpul nu poate fi dat înapoi.

Cel mai important lucru de schimbat este propria noastră minte, percepție, atitudine și înțelegere. Cele 8 vânturi ale Schimbării sunt doar principalele simboluri reprezentând stâlpii schimbării. Ei sunt cea mai vizibilă manifestare a transformării care are loc în mintea noastră.

Uneori vine atât de ușor, încât nici nu ne dăm seama cum ne atinge viețile.

Scopul aceste lecții este acela de a recunoaște realitatea schimbării. Dacă nu putem schimba situația, atunci trebuie să avem curajul de a o accepta. Ce se va întâmpla atunci când veți descoperi că v-au ieșit fire de păr alb? Veți începe să plângeți sau veți căuta o soluție pentru a depăși această problemă? Dacă nu se poate rezolva, veți muri din cauza asta?

Cel mai important lucru de schimbat sunteți VOI înșivă.

A ști

Știți că fumatul este dăunător sănătății și pentru oamenii din jurul vostru, în special pentru copiii care trăiesc cu voi, și totuși continuați să fumați. În acest caz nu există o transcendere a scopului cunoașterii către faptul de a dobândi un avantaj din ea.

Scopul dobândirii cunoașterii este acela că această cunoaștere trebuie să ne poată ajuta să ne eliberăm de lăcomie, ură și iluzie, lucruri care poartă atât de multă suferință în ele. Haideți să reflectăm asupra povestirii despre John și omul nebun, spusă mai devreme.

Dacă John ar fi știut de nebunia omului, nu ar mai fi fost atât de supărat, probabil ar fi simțit și milă, compasiune pentru bietul nebun.

„Viața este ca un ocean, totdeauna va avea valuri. Nu putem evita valurile, dar putem învăța cum să mergem pe ele.”

Fiecare dintre noi, chiar și Buddha însuși, a trebuit să facă față întâmplărilor vieții. Nimeni nu poate evita aceste schimbări. și Buddha a simțit suferința și schimbările.

Diferența între o persoană neiluminată și una iluminată este aceea că persoana neiluminată totdeauna va fi rănită de două ori de o singură săgeată trasă asupra ei - o dată în trup și o dată în minte. O persoană iluminată va fi rănită doar o singură dată - numai în trup, nu și în minte.

Omul trebuie să fie înălțat, așa cum lotusul este ridicat din noroi. El trebuie să fie capabil să plutească deasupra schimbărilor și în cele din urmă să treacă dincolo de ele. Trebuie să aibă curajul de a lăsa să treacă „câștigurile” în viață, să le înțeleagă și să accepte schimbările care vin, pentru că fericirea vine numai atunci când ești capabil de a fi de nezdruncinat de vânturile vieții.

Atha-loka-dhamma este împărțită în patru perechi, sau direcții, ale vânturilor:

1. Câștigul și pierderea

Există cinci câștiguri în viață:

Atunci când câștigul vine, omul nu ar trebui să fie prea în culmea fericirii. La fel, atunci când pierderea vine, nu ar trebui să fie prea deprimat. Trebuie să învețe să „lase să treacă” această pierdere sau câștig. De ce? Pentru că totul este schimbare.

Vă mai amintiți cele cinci pericole care vă amenință bunăstarea? Ele sunt:

Primele trei câștiguri, și anume bunăstarea, prietenia și sănătatea, nu ne vor duce în paradis. La fel, pierderea lor nu ne va duce în infern. Dar ultimele două vor face acest lucru.

„Dacă ți-ai pierdut bunăstarea, n-ai pierdut nimic;

Dacă ți-ai pierdut sănătatea, ai pierdut ceva;

Dacă ți-ai pierdut caracterul, ai pierdut totul.”

Caracterul este constituit din virtute, integritate, înțelepciune.

Un om înțelept este neperturbat (liniștea, pacea) în mintea lui și în controlul asupra simțurilor, dar nu și în sentimente sau percepții. El nu este ca un buștean sau rece ca un cadavru. În ciuda a ceea ce se întâmplă în exterior, el rămâne calm în interior. El este precum ceasul bunicului - tic-tac, tic-tac - chiar dacă afară tună și este furtună, el nu va face tic-tac mai repede decât de obicei.

Ambiția

Un om măreț este un om care gândește în stil mare, dar care atunci când trebuie, poate să și renunțe fără nici o problemă.

Să presupunem că ați planificat o dana pentru zece călugări, dar din nefericire au apărut numai trei. Sau că ați planificat o petrecere mare, dar vremea de afară v-a stricat-o. Cum vă veți descurca cu supărarea produsă de aceste evenimente?

Acceptând schimbarea, noi chiar dorim să începem din nou, să o luăm de la început și să fim fericiți din nou.

Odată laboratorul lui Thomas Edison a ars total, iar un trecător l-a văzut și l-a întrebat: „Cum te simți acum, că întreaga ta muncă a fost distrusă de foc?”

„Minunat! Toate greșelile mele au fost arse și acum pot începe din nou”, a fost surprinzătorul răspuns.

Alegerea depinde numai de voi, de gândirea voastră. Înțelegând aceasta, puteți dobândi pacea, pe măsură ce vedeți lucrurile așa cum sunt ele în realitate. Nu trebuie să urâți trandafirii din cauza spinilor, dar nici nu trebuie să-i iubiți din cauza lor.

Era odată un om desculț care a călcat din întâmplare pe o bucată de piele de bivol și s-a simțit foarte confortabil. Apoi el și-a dorit să poate întinde pielea de bivol peste tot pe pământ, pentru a se putea simți la fel, oriunde ar merge. Dar singura soluție era să-și lege pielea pe propriul lui picior.

Întrebări

  1. Cum ne poate înlănțui neînțelegerea realității Schimbării?
  2. De ce acceptând schimbarea vom fi mai fericiți?

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME