Cursuri Buddhism

Modulul 3

Prietenii și prietenia (1)

Patru tipuri de oameni

Există aceia care:

Primul tip de oameni pot fi considerați drept nebuni, în timp ce al doilea tip au nevoie de a fi deșteptați. Deșteptați acest tip de om și el sigur va progresa. Al treilea tip de obicei pornește în căutarea adevărului și dacă poate fi învățat, atunci el cu siguranță va obține un beneficiu din acest fapt.

În sfârșit, noi trebuie să ne dobândim cunoașterea de la cel de-al patrulea tip, care ne poate inspira să creștem și să dăm valoare acestei vieți.

„O bună companie este totul în viața spirituală.”

~ Buddha (S.V. 2) ~

V-ați întrebat vreodată cum un bun prieten a apărut în viața voastră? A venit din întâmplare? Ce am putea spune despre scopul prieteniei? Este doar o companie pentru trecerea timpului? Este un „loc” în care ne putem pune problemele?

Luați de bună prietenia, indiferent cum se schimbă prietenul de-a lungul timpului?

Principalul scop al prieteniei este acela de a ne dezvolta, srijinindu-ne mutual. În timp ce noi creștem, și ei cresc, iar când ei cresc, noi continuăm să creștem. Cu o bună prietenie, omul are pe cineva atunci când este în necaz. Are un ghid atunci când este pierdut, are parte de încurajare.

Atunci când căutăm prietenia, nu trebuie să forțăm lucrurile, întrucât este un proces lent și complex, nu o chestiune care se rezolvă peste noapte. Ea necesită o investiție pe termen lung de timp, răbdare, înțelegere și încredere.

O prietenie adevărată nu ține cont de vârstă, sex, rasă, religie, țară etc.

 1. Elemente ale Kalyana-mitta (prietenia spirituală)
 2. Un prieten ne încurajează să ne dezvoltăm și să ne îmbunătățim în chestiunile care ne sunt necesare, cum ar fi încrederea, generozitatea, virtutea, cunoașterea și înțelepciunea. Deci prietenul trebuie să fie o persoană plină de:

  1. Încredere (Saddha)
  2. Este o persoană de încredere sub aspect moral, spiritual și intelectual. Este demn de încredere și capabil de a se întreține singur. Îi poate inspira, motiva și le poate da tărie celorlalți.

  3. Virtutea (Sila)
  4. Este o persoană cu o conduită corectă și bine disciplinată, care respectă cele 5 precepte. Nu are nici o motivație ulterioară atunci când se împrietenește cu cineva și nu spune minciuni. Are abilitatea de a-i consola și a-i sfătui pe ceilalți.

  5. Caritatea (Caga)
  6. Are vederi largi și este generos. El oferă fără a aștepta nimic în schimb și fără atașamente. Nu râvnește la averea altuia și practică caritatea nu numai „din buzunar” ci și prin intermediul cuvintelor, al timpului, efortului, atenției etc.

  7. Cunoașterea / Înțelepciunea (Panna)
  8. Persoana își dezvoltă înțelepciunea, care conduce la non-lăcomie, non-ură și non-înșelare. Este un om practic, nu unul care doar aruncă vorbe în vânt.

 3. Ce se așteaptă de la un bun prieten
 4. În codul de disciplină al laicilor (Sigalovada Sutta), Buddha a specificat următoarele îndatoriri ale unui bun prieten: un bun prieten ar trebui -

  • să te protejeze atunci când nu ești vigilent;
  • să-ți protejeze proprietatea atunci când ești lipsit de atenție;
  • să devină un refugiu atunci când ești în pericol;
  • să nu te părăsească atunci când ești în pericol;
  • să fie plin de considerație față de rudele tale.

  Buddha de asemenea definește calitățile fundamentale ale unui bun prieten. Un adevărat prieten este:

  1. Un prieten care ajută
  2. El are grijă de cel care nu este vigilent și îi protejează averea. El devine un refugiu atunci când îți este teamă și atunci când ești la nevoie. El îți oferă mai mult decât ceea ce îți este strict necesar.

  3. Un prieten cu care poți să-ți împărtășești bucuriile și necazurile
  4. El îți va împărtăși propriile lui secrete și nu va spune nimănui secretele tale. El nu te va uita atunci când ești în nenoroc și își va sacrifica chiar și viața pentru prietenul său.

  5. Un prieten care oferă sfaturi bune
  6. El te sfătuiește să nu faci rău și te convinge să faci bine. El te face să auzi ceea ce nu ai mai auzit până acum, cum ar fi adevărul învățăturilor lui Buddha, și îți arată calea către Paradis.

  7. Un prieten plin de înțelegere
  8. El nu se bucură de nenorocul tău, ci de prosperitatea ta. El îi oprește pe alții de la a te vorbi de rău (apărându-ți punctele slabe) și îi laudă pe cei care te vorbesc de bine (care spun despre bunătatea ta).

   Un adevărat prieten este unul care urmează îndeaproape calea corectă, în timp ce se preocupă de bunăstarea prietenului său. Atunci când ești în necaz el te va consola și totdeauna va oferi un sfat bun.

  Întrebări

  1. De ce este prietenia începutul Bunătății în viață?
  2. Care sunt cele patru Dezvoltări?

  .

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME