Cursuri Buddhism

Modulul 4

Prietenii și prietenia (2)

 1. Dușmani deghizați în prieteni
 2. „Să nu te asociezi cu cei nebuni, ci cu cei înțelepți,... Aceasta este cea mai mare binecuvântare”

  ~ Mangala Sutta ~

  „Cei plini de vicii îi sunt dragi, în cei virtuoși nu găsește nimic plăcut; el este de acord cu gândirea celor vicioși. Acestea sunt cauzele decăderii omului.”

  ~ Parabhava Sutta ~

  În viață este important să ne dăm seama cine ne este prieten și cine nu. Cum facem diferența dintre prietenii buni și cei răi? Prieteniile rele apar într-un mod subtil, iar persoana trebuie să fie foarte puternică pentru a merge împotriva lor.

  Un dușman deghizat în prieten este:

  1. Unul care ia - el se asociază numai pentru câștig.
  2. El își însușește averea ta sau așteaptă foarte mult în schimbul unei mici contribuții. El se împrietenește numai pentru binele său propriu și iși face datoria numai din teamă. El își poate dedica întreaga viață numai pentru a lua tot ce poate de la tine.

  3. Un palavragiu
  4. El te distrează vorbind despre ceea ce a fost deja sau despre ceea ce va veni. Atunci când este nevoie de ceva imediat, el își va dovedi inabilitatea. El te tratează cu lucruri care nu au nici o valoare. Vorbește mult și nu face nimic.

  5. Unul care te flatează
  6. El încuviințează atunci când faci rău și te descurajează de la a face fapte bune. El te laudă atunci când ești de față, iar în absența ta te vorbește de rău.

  7. Un cheltuitor
  8. El aduce averea ta în ruină. Îți este însoțitor atunci când:

   • consumi băuturi sau droguri;
   • hoinărești pe străzi la ore nepotrivite;
   • mergi frecvent la spectacole;
   • joci jocuri de noroc.

  Un dușman deghizat în prieten necesită multă vigilență și atenție. Ei pot fi transformați în buni prieteni, dacă știți cum să-i deșteptați și să-i călăuziți pe calea cea dreaptă.

  Uneori putem distinge un bun prieten prin caracteristicile pe care le posedă:

  1. el este îndrăgit de mulți din cauză că are o minte cultivată, nepătată de nebunii ca lăcomia, mânia etc.
  2. nu numai că este un bun vorbitor, dar este și un bun ascultător. El este și un sfătuitor bun. Cuvintele lui sunt pline de bunătate, iubire, sunt plăcute; este de asemenea și un ascultător plin de răbdare.
  3. el rostește adevărul adânc și profund. Posedă înțelepciune, cunoaștere și înțelegerea corectă în ceea ce privește învățăturile. Este de ajutor și dornic să-și împărtășească vederile corecte cu tine. El își poate consuma timpul, răbdarea etc. doar pentru a-ți clarifica îndoielile și a-ți întări gândirea.
  4. este întreprinzător și nu se va implica în ceva care are un scop inutil. Își plănuiește timpul în mod constructiv, fără să-l piardă aiurea. Este dedicat dezvoltării și îmbunătățirii permanente a propriei persoane. El meditează pentru a obține calmul și înțelepciunea.

  Un prieten de ajutor merge hotărât pe calea Adevărului și cunoaște înțelesul cuvintelor: „așa nu este bine...”.

 3. Cele șapte calități ale unui bun prieten
 4. Pe lume există trei tipuri de oameni bolnavi. Există acei oameni bolnavi, care chiar dacă nu ne îngrijim de ei, nu le oferim nici un medicament, se pot însănătoși. Apoi mai există aceia care dacă nu le dăm medicamentul, atunci vor muri cu siguranță. Al treilea tip sunt aceia care chiar dacă le dăm un medicament, ei tot nu se vor însănătoși.

  ~ AN III:22 ~

Voi cărui tip aparțineți? Puteți supraviețui fără prieteni? Sau aveți nevoie de ei pentru a duce o viață fericită? Cunoașteți cum să folosiți oportunitatea de a avea o asociere bună pentru a vă îmbunătăți pe voi înșivă și pentru a progresa?

Prietenii și prietenia

Sunteți conștient de modul în care vă cultivați prieteniile? De cum vă tratați prietenii? Prietenii pot fi numărați, în timp ce prietenia este măsurată prin calitate.

Cea mai importantă calitate care leagă prietenii este generozitatea. Dacă ai puțin, atunci oferă puțin. Dacă ai mult, atunci dă mult. Dacă ai și mai mult, atunci dăruiește mult mai mult.

Pe lângă o vorbire plină de bun simț, persoana trebuie să-și promoveze bunătatea, să fie cinstit și nepărtinitor, să fie de încredere. Folosind blândețea și amabilitatea cuvintelor se poate îmbunătăți calitatea prieteniilor noastre.

Cine este prietenul tău?

Un prieten nu este de găsit numai în exterior, ci și în interior. și în mod cert trebuie să vă fiți cel mai bun prieten vouă înșivă. Numai prin bucuria care se revarsă din bunătatea existentă în noi vom fi capabili să împărtășim și celorlalți. Imaginați-vă că ați fi propriul vostru dușman; cum ați putea atunci să vă exprimați prietenia față de alții?

Cum puteți să fiți un prieten pentru voi înșivă?

Evitați răul, faceți binele și purificați-vă mintea

Nu trebuie să avem mulți prieteni; unul bun este de ajuns. și nici măcar nu trebuie să petreceți mult timp împreună; câteva momente benefice sunt mai mult decât suficiente.

Care este cel mai bun prieten pe drumul vieții?

Buddha răspunde astfel la următoarele întrebări:

Cine este cel mai bun prieten al călătorului - al unui om care caută adevărul? - Acesta este un însoțitor, un prieten care ghidează și sfătuiește.

Cine este un bun prieten care există în casă? - Bine înțeles, o mamă, care are grijă, ne iubește și ne învață în timpul copilăriei.

Cine este cel mai bun prieten atunci când suntem la nevoie? - Ajutorul unui tovarăș este ceea ce avem nevoie atunci când suntem în dificultate.

Cine este cel mai bun prieten în viața următoare? Toate lucrurile lumești pe care le avem nu ne vor însoți după această viață. Numai faptele noastre meritorii vor determina următoarea destinație: infernul sau paradisul.

Șapte calități ale unui bun prieten

Putem concluziona că un bun prieten:

 1. Dăruiește ceea ce este greu de dăruit;
 2. Face ceea ce este greu de făcut;
 3. Duce ceea ce este greu de dus;
 4. Împărtășește propriile voastre secrete;
 5. Ține secretele altora;
 6. Nu te uită la nevoie;
 7. Nu te disprețuiește atunci când decazi.

~ AN VII:35 ~

Generozitatea nu înseamnă numai a oferi lucruri materiale, ci a oferi ajutor, timp, răbdare, un zâmbet etc., iar aceasta acoperă primele trei calități ale unui bun prieten.

Întrebări

 1. De ce elementul generozitate este atât de important în contextul prieteniei?
 2. Dacă cel mai bun prieten în casă este o mamă, care este cel mai bun prieten la serviciu, la birou?

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME