Cursuri Buddhism

Modulul 5

Potolirea mâniei

Obișnuim să gândim că fericirea vine numai atunci când „avem”. Vom fi fericiți dacă vom avea mai mulți bani. Vom fi fericiți dacă vom avea mai multe proprietăți. Bineînțeles că acestea au o contribuție importantă în formula descoperirii fericirii, dar noi uităm deseori că fericirea poate apărea de asemenea și din „a nu avea”.

Ce bine ar fi dacă nu am avea dușmani, dacă toți ne-ar fi prieteni. Ce ușor ne-ar fi dacă nu ar trebui să muncim, doar să pocnim din degete și dorințele să ne fie îndeplinite imediat. Dar toți știm că acestea sunt doar visuri care nu se vor întâmpla niciodată. Să punem problema altfel.

Ce plăcut ar fi dacă nu am deveni mânioși atât de des. Cât de ușor ne-ar fi dacă ar exista mai puține lucruri cărora să le ducem grija. și cât de pașnic ar fi dacă societatea n-ar implica atât de multă teamă în viața noastră zilnică.

În această lecție vom explora calea de „a nu avea” ca parte a căutării noastre a fericirii. „A nu avea” este o luptă împotriva elementelor rele ale minții noastre.

Elementele rele nedorite (cum ar fi mânia, îngrijorarea, teama, gelozia etc.) apar în aproape toate activitățile vieții zilnice. Aplicând controlul simțurilor le putem elimina și suprima în mod progresiv, negând astfel dominația lor în acțiunile noastre, în vorbire și gândire.

Modul în care facem acest lucru necesită multă răbdare, înțelegere și efort. Omul are nevoie de o hotărâre puternică pentru a învinge aceste elemente dăunătoare ale minții. După cum stăpânim modul de a le potoli, devenim mai conștienți de ele de fiecare dată când își fac apariția în noi.

Fețe ale Mâniei

Conștient! Alert! Ați analizat vreodată cum apare mânia? Ce o determină?

La fel ca în arta războiului, trebuie să cunoaștem dușmanul dacă dorim să-l învingem. Omul trebuie să cunoască caracteristicile apariției mâniei.

Mânia este o stare a minții. Nu este ceva fizic. Nici nu este ceva permanent. Ea poate fi învinsă.

Mânia poate avea multe forme. Ură, aversiune, neplăcere, dușmănie, rea voință, invidie, toate sunt forme ale ei. Ea apare în forme subtile, cum ar fi răzbunarea, supărarea datorată nesiguranței în viață sau resentimentele. Poate fi deghizată, astfel de forme deghizate fiind plictiseala, nehotărârea, frustrarea, invidia, a fi neajutorat, ignoranța etc.

Mânia își face loc cu ușurință în inimă, doar printr-un cuvânt care irită sau care este nepotrivit. Mânia apare ca urmare a unei cauze, mușcătura unui țânțar, un articol de ziar, o priveliște dezgustătoare etc. Orice care nu concordă cu punctele noastre de vedere are mari șanse de a cauza apariția mâniei.

„Un foc mic este un prieten, un foc mare este un dușman.”

O glumă nevinovată poate provoca râsul, dar dacă este făcută lângă un foc în creștere, atunci poate arde și răni. Devine un pericol pentru voi înșivă ca și pentru ceilalți. Unde este începutul acestui foc în creștere? Provine din interior sau datorită factorilor externi?

Focul în creștere

Un prieten vă promite o întâlnire la o cafenea. Totdeauna țineți la timpul vostru, iar punctualitatea este o prioritate. Acum că ați așteptat mai mult de o jumătate de oră, ce se întâmplă în mintea voastră?

Poate că la început vă îngrijorați. „Oare ce s-a întâmplat cu el? Sper că nu este din cauza unui accident. Poate s-a blocat în trafic. Poate, poate....”

Mai trec încă 15 minute. Grijile devin supărare. „Cred că a uitat de întâlnire. Oare îmi joacă o festă?”

Încet, încet apare mânia, din ce în ce mai mare, până când atinge punctul critic. Începeți să vă comportați în mod diferit. Dacă cineva vă întreabă ceva, veți întreba „Ce?” cu o voce ridicată.

Dorințele nu vă sunt îndeplinite conform așteptărilor, fie datorită altora, fie datorită vouă înșivă. „De ce trebuie să fiu eu mai sărac decât alții? De ce nu pot fi mai sănătos decât alții? De ce trebuie să existe astfel de inegalități în viață? De ce oamenii nu pot fi mai politicoși unii cu alții? De ce trebuie să existe nedreptate, cruzime...?”

Cel gras dorește să slăbească, cel slab vrea să arate puțin mai împlinit. Cel închis la culoare dorește ca pielea să îi fie mai deschisă la culoare; cel alb dorește să fie mai deștept...

Atunci când nu putem suporta impacturile negative ale vieții, cum ar fi jena, a fi tratat cu cuvinte aspre sau a fi rănit de ceilalți, devenim mânioși cu ușurință.

Ego-ul. Refuzul de a accepta realitatea vieții, de a face schimbări pentru îmbunătățirea situației, de a ne schimba concepțiile, toate acestea fac de asemenea ca mânia să apară. A ne simți respinși, confruntarea cu ceilalți datorită opiniilor diferite și o atitudine nerăbdătoare sunt câteva exemple obișnuite, cauzate de către ego-ul nostru.

Crearea Mâniei

Mânia este una din cele trei rădăcini ale răului. O minte plină de mânie nu mai poate fi calmă și liniștită. Ea ne poate afecta și corpul fizic. Poate un om mânios să ne vorbească frumos? Poate el să se comporte în mod corect?

Există două cauze care provoacă apariția mâniei.

1. Natura respingătoare / negativă a obiectului.

Trebuie să ne aducem aminte că întunericul face și el parte din viața noastră. Lucrurile se schimbă tot timpul, ele nu sunt permanente. La fel de nepermanente sunt și gândurile noastre, simțurile și percepțiile. Nu ne putem aștepta ca ele să fie la fel tot timpul.

Totdeauna lucrurile au un punct slab. Un scaun solid va fi puțin prea greu. Un bogătaș poate fi foarte zgârcit. Un produs foarte frumos va fi prea scump.

Un nebun vede partea luminoasă cu lăcomie, iar partea întunecată cu mânie.

Un înțelept vede strălucirea cu blândețe iubitoare, iar întunericul cu detașare.

Câți dintre noi nu păstrăm unele jucării sau păpuși foarte vechi, sau unele din cărțile de școală de demult? În mod normal ele au o oarecare valoare sentimentală, dar acum ele sunt vechi, murdare și probabil nu au nici o utilitate. Ce se întâmplă dacă cineva le aruncă?

Este fericirea mai puternică decât suferința sau suferința mai puternică decât fericirea? Ele sunt la fel de puternice, pentru că atunci când una din ele este dominantă, cealaltă este adormită.

2. Atenția nesistematică asupra naturii respingătoare.

Acesta este modul în care ne realizăm percepția asupra vieții. Putem schimba acest lucru dacă dorim. Avem puterea de a schimba această atenție nesistematică.

Un bun prieten vă spune cuvinte grele pentru ceva ce nu ați făcut. V-ați mânia? Răspunsul vostru ar pute fi: „Poate..., dacă..., depinde...”. Asta de fapt înseamnă că da, v-ați mânia. și dacă sunteți mai puțin atenți, puteți cauza un mare neajuns prieteniei voastre și asupra la tot ceea ce țineți.

Dacă întrebarea ar fi reformulată astfel: Trebuie să vă mâniați?, atunci răspunsul ar fi diferit: „Bineînțeles că NU!”.

Priviți-vă în oglindă. Cum ați arăta cu o figură mânioasă? Priviți aspectul nefericit al acelei figuri. V-ar plăcea ca alții să vă arate o astfel de față în fiecare zi? Cum v-ați simți? O față mânioasă este ca un vulcan care erupe, aruncând lavă fierbinte, care va arde tot ceea ce întâlnește în cale.

Opriți-vă un moment și analizați lucrurile. Priviți-le în mod pozitiv. Ce avantaj ați obține dacă v-ați manifesta mânia? Cum deja știm că lucrurile se schimbă tot timpul, de câte ori trebuie să mai devenim mânioși din cauza acestui lucru?

Trebuie să acceptăm trandafirul împreună cu spinii lui. Așa cum admirăm frumusețea trandafirului, tot așa trebuie să avem grijă la spinii lui. Nu trebuie să aruncăm trandafirul din cauză că am putea fi răniți de spini.

Trebuie să schimbăm modul în care vedem lucrurile. Cu o atitudine și o percepție corectă ar trebui să fim capabili să depășim dificultățile vieții și astfel să minimizăm apariția mâniei în activitatea noastră zilnică.

Faceți o autoevaluare acum. Cum v-ați comporta dacă ați aștepta un prieten care nu a apărut mai mult de o jumătate de oră?

Moduri de a învinge mânia

Mânia este produsă de către minte. Pentru a o învinge trebuie să avem o atenție sistematică asupra naturii respingătoare a lucrurilor, bazată pe:

1. Blândețea iubitoare care există în inimă

În timp ce purtați în brațe un copilaș, îmbrăcat în cel mai bun costum pe care-l aveți, înainte de cină, copilul, care nu știe că există un loc care se numește „toaletă”, își face nevoile pe costum. Cum ați reacționa în această situație?

Radiați dragoste către ei. Iertați-i. Toți suntem prinși în plasa necunoașterii în viață, suntem imperfecți în felul nostru caracteristic. Suntem slabi și incapabili în anumite aspecte. Nu ar trebui să permitem mâniei să ne controleze gândirea.

Dacă toți am putea vedea și împărtăși suferințele secrete ale dușmanilor noștri, atunci aceasta ar fi de ajuns să ne manifestăm ospitalitatea. Amintiți-vă că toți suntem victime ale situațiilor.

2. Compasiunea

Fiecare ființă suferă în felul ei propriu. Trebuie să fim plini de compasiune față de cei care sunt arși de focul mâniei.

Contra mâniei nu luptați cu mânia, ci cu Adevărul.

Care se comportă mai nebunește? Cel care este mânios sau cel care reacționează la mânie? Închipuiți-vă un om mânios care aruncă cu balegă de vacă în voi, iar voi ripostați ridicând balega și aruncându-o înapoi către el.

Ura nu este potolită prin ură, ci prin iubire.

~ Dhammapada, 5 ~

3. Un sentiment de liniște

La fel ca un lotus, nepătat de noroiul din lac, calmul este un sentiment neperturbat, însoțit de o înțelegere corectă a vicisitudinilor vieții.

Printre cei care urăsc, trăiește lipsit de ură;
Printre cei care sunt lacomi, trăiește fără lăcomie;
Printre cei care sunt ignoranți, fii înțelept;
Printre cei care se comportă nebunește, fii lipsit de nebunie.

Dacă mintea unui om este neantrenată și neîmblânzită, atunci ea îi va face mai mult rău omului și celor din jurul său, decât i-ar putea face un dușman. Cunoscând natura adevărului (aspectul negativ al lucrurilor), trebui ca tot timpul să ne păstrăm calmul și echilibrul în minte atunci când alții ne fac să fim mânioși.

4. Înțelegerea (Legea Kamma)

Suntem proprietarii faptelor noastre. Merităm ceea ce avem, așa cum culegem ceea ce am semănat. Nu trebuie să fim mânioși din cauza altora pentru că aceștia sunt mai bogați decât noi, arată mai bine și așa mai departe.

Aveți de făcut o alegere. Ceea ce culegeți vine din trecut, ceea ce faceți acum veți culege în viitor. Dacă gândiți în mod greșit, veți fi plini de tristețe, dacă mâncați prea mult, veți fi grași. Trebuie să fiți responsabili pentru efectul faptelor voastre. Dacă îi mâniați pe alții, la rândul lor aceștia vă vor mânia pe voi. Puteți alege să nu o faceți și să sperați că nici ei nu o vor face.

Nu trebuie să fiți prea supărați atunci când lucrurile nu ies chiar așa cum ați intenționat. Lucrurile se schimbă permanent (legea impermanenței), și ar fi un lucru prostesc să mergeți contra acestor legi naturale.

Există mânii scrise în piatră,
sau scrise pe nisip, la malul mării.

~ Reflecții pe Plajă - Ang Nik ~

Durează ani de zile până când intemperiile vor șterge cuvintele săpate în piatră. Durează doar o zi sau două pentru ca un cuvânt să fie șters de pe nisip și numai o secundă pentru ca valurile mării să șteargă cuvintele scrise pe malul ei.

Întrebări

  1. De ce natura respingătoare a lucrurilor ne face să devenim mânioși?
  2. Ce înseamnă o „mânie scrisă în piatră”?

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME