Cursuri Buddhism

Modulul 6

Arta de a dărui (1)

„Calea naturală pentru a primi este să dăruiești”

Cerșetorul

În timp ce luați cina împreună cu familia la o terasă, un cerșetor tânăr și murdar se îndreaptă spre masa voastră și vă cere bani. Cum veți reacționa:

 1. veți alunga cerșetorul spunând: „fugi de aici om leneș și bun la nimic! Du-te și caută-ți o slujbă ca să-ți câștigi traiul!”
 2. îi veți cumpăra ceva de mâncare în loc de a-i da bani.
 3. îi veți arunca un ban și-i veți spune să nu vă mai deranjeze.
 4. îi veți cere să vă curețe pantofii și-i veți da niște bani după ce și-a făcut bine treaba.

În viață există o mulțime de întâmplări care vă pot lua pe nepregătite și cărora trebuie să le faceți față, care nu vor mai apărea pentru a doua oară.

În general noi totdeauna gândim că cu cât vom primi mai mult, cu atât mai fericiți vom fi. Aproape am uitat că cu cât dăruim mai mult, cu atât mai mult vom primi. Deci trebuie să dobândim această artă de a dărui pentru a ne îmbunătăți virtutea generozității până la perfecțiunea cea mai înaltă.

Atunci când întreprindem un act de caritate putem maximiza meritul dobândit dacă înțelegem pe deplin și realizăm fiecare proces al artei de a dărui. Îmbunătățindu-ne continuu activitatea, vom dobândi cel mai înalt nivel al generozității și astfel vom face mai puternică fericirea reală a actului de a dărui.

Dana

Dana este un cuvânt în limba Pali care înseamnă dăruire, generozitate sau caritate. Dana este una din virtuțile fundamentale pe calea desăvârșirii spirituale. Este primul pas către eliminarea umbrei lăcomiei, a urii și a iluziei; pentru că fiecare act de dăruire este un act de blândețe iubitoare și de compasiune.

Dana nu reprezintă simpla dăruire de bunuri materiale, ci mai înseamnă și a împărți sau a oferi blândețe, confort, liniște, încredere, răbdare, atenție; a fi un ascultător și un sfătuitor bun pentru vorbele, gândurile și acțiunile altcuiva.

Scopul de a întreprinde Dana este acela de a înlătura lăcomia, iar acest lucru se face cu o Înțelegere Corectă.

1. Considerații asupra celui care dăruiește

Există trei sarcini importante pe care cineva care dăruiește trebuie să le respecte în timp ce înfăptuiește dana. El trebuie:

a. să se simtă fericit de fapta morală care este întreprinsă:

b. să aibă încredere în Kamma

Când Dana este înfăptuită cu o înțelegere corectă al Legii Acțiunii și a Efectului (Kamma-vipaka), atunci suntem conștienți de faptul că suntem deținătorii propriilor noastre fapte.

Faptele bune produc rezultate bune, în timp ce faptele rele produc rezultate rele. Amestecul de fapte bune și rele produc un amestec de rezultate bune și rele. Faptele care nu sunt nici bune nici rele produc rezultate care nu sunt nici bune nici rele.

Dana înfăptuită cu o înțelegere corectă este însoțită de înțelepciune. Acest lucru este important pentru noi mai târziu în viață atunci când ne vom bucura de rezultatele faptelor noastre bune; această bucurie este de asemenea însoțită de înțelepciune.

c. Luarea unei hotărâri (Adhitthana) pentru a atinge Nibbana

De fiecare dată când cineva face o faptă bună, trebuie să aspire la atingerea Nibbana - încetarea suferinței.

Persoana poate aspira la:

Cunoscând faptul că ne așteaptă mai multe renașteri până când ne vom putea perfecționa, avem nevoie de o continuă „alimentare” cu Dhamma și de oportunitatea de a practica și de a realiza învățăturile ei.

Observați intervalul de timp din această aspirație: „ ... până la atingerea Nibbana.” O aspirație corectă este structurată cu grijă ținând cont de intervalul de timp specific și de condiții.

Iată un exemplu de aspirație care nu este bine structurată: „ ... fie ca eu să-l întâlnesc pe viitorul Buddha”. Să presupunem că această aspirație este îndeplinită. Cum nu au fost luate în considerare condițiile, care determină cine va fi persoana, aceasta ar putea să se nască ca dușman al lui Buddha ... iar acesta nu ar fi un lucru prea bun.

Țineți minte că îndeplinirea propriilor aspirații vine din puterea propriilor fapte meritorii, și nu doar din dorință și speranță.

Fie ca această Dana a mea să fie o condiție pentru atingerea Nibbana”.

Când cineva face o astfel de aspirație, condițiile care sunt determinante pentru practica meditației vor apărea, iar progresul meditației va fi mai rapid și mai ușor.

Opt moduri în care oamenii dăruiesc

Există oameni care dăruiesc:

 1. De bună voie;
 2. Din teamă;
 3. Gândind „mi-a dat și el mie...”;
 4. Gândind „îmi va da și el...”;
 5. Gândind „este bine să dăruiești”;
 6. Gândind „Eu am pregătit ceva de mâncare, iar ei nu; deși eu gătesc, nu trebuie să încetez a da celor care nu-și pregătesc hrana”;
 7. Gândind „de la acest act de dăruire al meu se vor răspândi vești bune despre mine”;
 8. Pentru a avea o inimă bună.

Gândiți-vă, ultima oară când ați dăruit ceva cuiva, unde v-ați încadra? Voința mentală sau intenția celui care dăruiește decide puritatea și meritul generozității sale. Acesta este domeniul întregii arte a dăruirii.

Chiar dacă dați din teama, cum ar fi în cazul în care ați fost escrocați, dar dezvoltați o înțelegere a detașării, ca la punctul 6, atunci înseamnă că dați din compasiune.

De multe ori alegem punctul 4 sau 7 drept intenție principală pentru a dărui, ceea ce coboară nivelul actului la o treaptă inferioară.

Trei tipuri de persoane care dăruiesc

1. Sclavul” dăruirii

Este acela care dăruiește ceea ce nu dorește sau nu mai are nevoie. O practică foarte comună pe care toți o facem. În timpul curățeniei de primăvară dăm hainele care nu ne mai vin, lucrurile pe care nu le mai folosim și altele.

Un alt exemplu tipic este acela al unei cine în familie. Dacă gazda, din greșeală, a pus prea multă sare în unul din alimentele voastre preferate, atunci, fiind „generos”, consumați mai puțin astfel ca alții să aibă o porție mai mare.

2. Prietenul” dăruirii

Este acela care împarte ceea ce are nevoie. Timp, avere, dragoste și înțelegere, chiar părți ale trupului, cum ar fi sângele sau rinichii, care sunt nevoi esențiale în activitatea zilnică. A fi capabil să împarți aceste lucruri cu alții este ca un prieten care ajută.

Odată un porc și o vacă discutau de ce oamenii preferă vaca, porcului. Porcul spunea: „Eu le dăruiesc atât de mult, aproape fiecare parte a corpului meu este folosită de ei, iar ei totuși nu mă apreciază”. Vaca a răspuns: „Tu dai numai după ce mori, pe când eu dau cât trăiesc”.

Există un avantaj în a da atât timp cât ești în viață, sau atunci când poți fi martor direct al actului moral. Poți experimenta bucuria și fericirea personal.

3. Maestrul” dăruirii

Este acela care dăruiește ceea ce are nevoie mai mult. Aceasta variază de la o persoană la alta. Unii acordă mai mult timp și sprijin pentru a-i ajuta pe alții decât pentru ei înșiși sau familia lor.

Un alt exemplu ar fi atunci când aveți numai o bucată de pâine în mână și o dăruiți altei persoane pentru că gândiți că are mai multă nevoie de ea. Puteți astfel fi fericiți, chiar dacă sunteți flămânzi.

Persoanele care dăruiesc se mai pot clasifica în alte două feluri:

a. Donorul activ:

Un donor activ nu așteaptă ca cerșetorul să vină la el. În loc de asta, merge chiar el la cerșetor și îi oferă ajutorul.

b. Donorul pasiv:

Prin faptul de a nu lua ceea ce nu îi este oferit, persoana dăruiește încredere, liniște și un sentiment de securitate celorlalți.

Principalul factor care leagă prieteniile este Generozitatea. Prieten este acela care „oferă ceea ce este greu de oferit, face ceea ce este greu de făcut, îndură ceea ce este greu de îndurat

Oamenii vă țin minte și vă apreciază darurile („Dăruiesc pentru că și el mi-a dăruit mie...”) și totdeauna se vor întoarce către voi pentru bunătatea și ajutorul vostru. Ei vă iartă micile greșeli și vă răsplătesc faptele bune dăruindu-vă și ei ceva în schimb. „Sărac cu adevărat este omul care poate numai să primească și nu este capabil să dăruiască

Pentru fiecare lucru sau ajutor pe care îl primiți trebuie să dăruiți ceva în schimb. Cu cât primiți mai mult, cu atât mai dator sunteți și dacă nu oferiți și voi ceva (nu neapărat aceleași lucruri sau aceeași cantitate), atunci veți fi permanent datori.

O persoană care oferă puțin, va obține puțin merit și astfel se va bucura de rezultate mici. Principalul lucru în arta de a dărui stă în virtutea celui care dăruiește. Dacă intenția lui este pură și sinceră, atunci mărimea Dana va fi determinată în mod corespunzător.

Întrebări

 1. Care este mesajul din imaginea cu copacul?
 2. Care sunt cei trei pași importanți pentru a întreprinde o bună Dana?

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME