Cursuri Buddhism

Modulul 7

Arta de a dărui (2)

Pentru a vă aminti de mine...

Va veni și ziua când corpul meu va sta întins pe un cearșaf alb bine întins pe colțurile unei saltele dintr-un spital, ocupat de cei vii și cei care sunt pe moarte. La un anumit moment dat un doctor va stabili faptul că creierul meu a încetat să mai funcționeze și că viața mea s-a oprit.

Când acest lucru se va întâmpla, nu încercați să readuceți viața în corpul meu prin metode artificiale, folosind diferite mașinării. Și să nu vorbiți despre „patul de moarte”.

Numiți-l „patul vieții” și lăsați ca al meu corp să fie luat din el pentru a-i ajuta pe alții să ducă vieți împlinite. Dați vederea mea unui om care nu a văzut niciodată un răsărit de soare, o față de copil sau dragostea din ochii unei femei. Dați inima mea unei persoane a cărei inimă nu a cauzat altceva decât nesfârșite zile de suferință. Dați sângele meu unui tânăr care a fost scos din sfărâmăturile mașinii sale, astfel încât să poată trăi pentru a-și vedea nepoții jucându-se.

Dați rinichii mei unuia a cărui existență depinde de o mașină. Luați oasele mele, fiecare mușchi, fiecare fibră și nerv din corpul meu și găsiți o cale pentru a face să meargă un copil handicapat.

Cercetați fiecare colț al creierului meu. Luați celulele mele dacă vă sunt necesare și lăsați-le să crească, astfel încât, într-o bună zi, un băiat mut să poată vorbi și o fată surdă să audă ploaia bătându-i în geam.

Ardeți ceea ce a mai rămas din mine și împrăștiați cenușa în vânt pentru a ajuta florile să crească.

Dacă trebuie să îngropați ceva, îngropați-mi greșelile pe care le-am făcut, slăbiciunile și prejudiciile pe care le-am adus oamenilor.

Dacă, din întâmplare, doriți să vă aduceți aminte de mine, făceți-o printr-o faptă bună sau un cuvânt bun către cineva care are nevoie de voi. Dacă faceți ceea ce v-am rugat, atunci voi trăi pentru totdeauna.

~ Robert N. Test ~

1. Considerații asupra darurilor

În principiu cineva dă ceea ce își poate permite să dea și acelora cărora dorește să le dea. Nu valoarea contează, ci inima care oferă.

Actul de a dărui trebuie făcut cu:

 1. o intenție puternică;
 2. o minte pură, cu blândețe iubitoare și compasiune;
 3. un dar care a fost obținut prin mijloace cinstite;
 4. propriile mâini; acest lucru poate conta cu adevărat.

Tipuri de daruri

Există mai multe moduri pentru clasificarea darurilor.

a. Daruri lumești: proprietăți materiale sau părți ale corpului, cum ar fi banii, hrana, diferite posesiuni, sângele, alte organe.

Daruri spirituale: Adevărul, Calea către Iluminare, instrucțiuni pentru meditație etc.

Uneori un dar material poate avea ambele calități menționate mai sus, în același timp. Cărți sau materiale audio despre Dhamma, bani pentru construcția unui templu pentru ca oamenii să poată învăța și practica Dhamma sunt exemple de astfel de daruri care posedă ambele calități.

b. Abhaya Dana: non-teama, încrederea, căldura sufletească, toleranța, caracterul permisiv, spațiu și libertate etc.

Dana palpabilă: posesiuni fizice sau părți ale corpului.

Era odată un băiat care-și iubea sora foarte mult. Într-o zi, pe când se întorceau de la școală, o mașină a lovit-o pe sora sa. Ea a fost dusă repede la spital, însoțită de fratele ei. Doctorii din spital erau foarte ocupați, așa încât sora cea mică a pierdut mult sânge. Întâmplător, spitalul nu mai avea tipul de sânge care îi era necesar pentru a salva copilul.

În cele din urmă doctorii s-au dus la tânărul băiat pentru a-i cere sânge. „Avem nevoie de sângele tău pentru a o salva pe sora ta. Crezi că poți să o faci?” a întrebat unul din doctori.

„Da, vă voi da sângele meu dacă puteți să-mi salvați sora”, a răspuns băiatul.

Și astfel, cu sângele curgându-i printr-un tub, băiatul a închis ochii. „Poți să te ridici acum”, l-a auzit băiatul pe doctor spunând. El a deschis ochii și a spus: „Dar de ce mai sunt în viață? Nu i-am dat tot sângele sorei mele?”

Acesta este un exemplu perfect de dăruire lipsită de egoism, fără a aștepta nimic în schimb.

c. Daruri obișnuite: lucruri care nu sunt prea plăcute sau distinse, lucruri pe care nici noi nu mai dorim să le folosim.

d. Daruri alese: lucruri folositoare sau potrivite, care sunt oferite cu sinceritate și integritate, în mod pur și onest.

În timpul vieții lui Buddha trăia un cuplu atât de sărac încât nu aveau decât o pereche de haine pe care le purtau cu rândul. Când ieșea soțul, soția trebuia să stea în casă, și invers.

Ei au ascultat cu rândul învățăturile lui Buddha atunci când acesta le-a vizitat orașul în care trăiau. După ce a ascultat spusele lui Buddha, soțul a simțit un imbold puternic de a dărui ceva lui Buddha, în timpul ultimei sale lecții. Dar el nu avea nimic decât hainele vechi pe care le purta.

Mintea lui era deranjată de faptul că nu se putea decide, „să dau sau să nu dau”. Mintea lui conștientă ducea o luptă în interiorul lui, iar Buddha cunoștea acest lucru.

În cele din urmă el a fost capabil să-și învingă mintea și s-a decis să ofere singurele haine pe care le avea lui Buddha. și cu inima cuprinsă de bucurie, el a exclamat: „Am învins, am învins.”

Regele Kosala, care și el asculta cuvântarea lui Buddha a rostit cuprins de panică: „Cine a învins pe cine!?”

Apoi Buddha a rostit aceste cuvinte:

Este mai bine pentru un om să se învingă pe sine decât
pentru un rege să învingă în o mie de bătălii.

~ Dhammapada 103 ~

e. Oferirea și împărtășirea Dhammei este ca un dar de argint, în timp ce oferirea de instrucțiuni pentru meditație este considerată ca fiind un dar de aur.

Oceanul are doar un singur gust - gustul sării
Dhamma are doar un singur gust - gustul Libertății

Moduri de a dărui

Atunci când dăruiți ceva, acest lucru trebuie făcut:

a. Cu respect

Acest lucru vă asigură de faptul că cel care primește nu se simte umilit, înjosit sau rănit.

b. Cu grijă și considerație

Dăruiți cu considerație și respect. Cel care primește va avea un sentiment cald.

c. Cu propriile mâini

Vă implicați personal în actul de a dărui și promovați acest raport prin atitudinea voastră plină de grijă și preocupare.

d. Lucruri care sunt bune

Oferiți lucruri alese, folosite și potrivite, nu numai ceea ce este bun de aruncat.

e. Gândindu-vă la rezultatul actului

Pentru un om bun a dărui mai înseamnă a dărui:

Darurile unui om merituos

a. El dăruiește ceea ce este curat și moral. Nu dăruiește ceea ce a furat de la alții sau ceea ce câștigă din activități greșite (jocuri de noroc etc.)

b. El dăruiește numai daruri alese, potrivit abilității și capabilității lui.

c. El dăruiește ceea ce este potrivit și corect; pentru beneficiul primitorului, cu respect și pentru a-i împlini nevoile.

d. El dăruiește la timpul potrivit; dăruiește atunci când este nevoie, fără a dărui în exces. Când ceilalți au nevoie de odihnă, trebuie să li se ofere liniște și calm.

e. El dăruiește cu grijă.

f. Dăruiește frecvent.

g. Își liniștește mintea dăruind.

h. După ce îndeplinește actul de a dărui, devine fericit.

Un dar este ca un vas care poartă către primitor ceea ce există în mintea noastră. Ați permite urii, lăcomiei, prejudecăților să fie trimise primitorului? Sau ați lăsa bunătatea, sinceritatea, dragostea și compasiunea să ajungă la el?

Putem împărți motivele de a dărui în trei tipuri:

 1. Hina Dana (inferior) - cineva care dăruiește cu intenția de a dobândi recunoaștere, faimă etc.
 2. Majjhima Dana (mediu) - cineva care dăruiește pentru a dobândi rezultate lumești bune, cum ar fi renașterea în ținuturile paradisiace.
 3. Panita Dana (superior) - cineva care dăruiește sincer, pentru a ușura suferința altora și cu aspirația de a atinge Nibbana.

Veyyavacca (a îndeplini servicii) este o altă formă de dăruire în spiritul Dana. Cineva poate ajuta o mănăstire făcând curat, spălând, având grijă de grădină etc., sau poate ajuta diferite instituții, cum ar fi orfelinatele, azilurile de bătrâni și pentru handicapați.

În orice caz, trebuie tot timpul să vă aduceți aminte acest lucru: Caritatea începe totdeauna acasă. Nu ar fi corect ca cineva să nu fie capabil să ajute la treburile casnice și să petreacă mult timp ajutând comunitatea.

2. Considerații asupra primitorului

Există trei tipuri de persoane de care trebuie să avem grijă și să le onorăm:

 1. Proprii părinți;
 2. Soția și copiii, cei care depind de noi și angajații proprii;
 3. Persoanele religioase care au atins eliberarea și care au pornit pe drumul eliminării tuturor piedicilor mentale.

Pentru a-și perfecționa și întări arta de a dărui, cineva ar trebui să dăruiască cu prioritate celor care:

 1. s-au eliberat de plăcerile simțurilor sau se străduiesc în acest sens;
 2. s-au eliberat de ură sau se străduiesc în acest sens;
 3. s-au eliberat de iluzie sau se străduiesc în acest sens;

Odată Regele Pasenadi din Kosala l-a întrebat pe Buddha cui ar trebui să ofere daruri și darurile oferite cui vor produce cel mai important fruct.

„Darurile ar trebui date celor care, atunci când le sunt oferite, se simt împliniți și fericiți în inima lor. De asemenea cele oferite persoanelor virtuoase sunt foarte fructuoase.”

>~ S.N. I:97 ~

Arta carității este similară cu plantarea unei semințe:

Deci, a dărui celor eliberați de contaminări va aduce un beneficiu mai mare.

>~ Dhammapada 356, 357, 358, 359 ~

În conversația cu Vacchagotta, Buddha a spus că cele oferite celor (perfect) virtuoși sunt foarte fructuoase, iar darurile făcute celor imorali nu sunt fructuoase.

Cei virtuoși sunt definiți ca fiind:

Cel care îl împiedică pe altul să ofere daruri va cauza un impediment pentru:

3. Binecuvântarea dăruirii

Atunci când oferă hrană, cel care dăruiește oferă de fapt cinci lucruri:

Cinci binecuvântări vor exista pentru cel care dăruiește:

Ocazii de a dărui:

Gândiți-vă un moment la acest lucru:

Când ați dăruit ultima dată?

De ce v-a luat atât de mult timp să vă gândiți?

Din cauză că nu sunteți conștienți de Dana pe care ați făcut-o.

Întrebări

 1. De ce trebuie să dăruim frecvent?
 2. Când ați dăruit ultima dată?

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
HOME