Cursuri Buddhism

Modulul 14

Lecția 5: Lecția efortului (2)

Cinci mesaje

1. Valorezi atâta cât efortul tău

Faptele făcute îi vor face pe oameni să vă țină minte în această viață, dar efortul, fie că este mental sau fizic, fie activ sau pasiv, este acela care vă va însoți pe tot parcursul vostru prin oceanul Samsarei.

Helen Keller, de exemplu, nu i-a învinovățit niciodată pe părinții ei, pe dumnezeu sau pe diavol pentru faptul că era oarbă. Ea și-a făcut propriul ei drum în viață și trebuie să-și mulțumească numai ei înseși pentru acest lucru. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, doar ea era de vină, nu altcineva.

Profitul poate fi obținut numai prin efort. Efortul este vestitorul și catalizatorul apariției unui alt nivel, mai bun. (A.N. 1:10)

A evita răul, a face bine și a-ți purifica mintea sunt elementele esențiale în Efortul Corect. Să ne abținem de la tentații este un lucru foarte greu. Pentru unii dintre voi, terminarea acestui modul reprezintă un efort, plin de piedici.

Întrebați un sportiv medaliat cu aur, „Care este cel mai fericit moment?”. Răspunsul va fi că acela este atunci când e pe podium pentru a primi medalia. „Și care este cel mai greu moment?” - „Să te scoli de dimineața devreme în fiecare zi și să te antrenezi singur, timp de multe ore.” Celor mai mulți dintre noi nu ne place efortul și dorim doar recompensa. Tot timpul să vă aduceți aminte: recompensa nu vine fără efort. Un moment spectaculos al vieții este constituit dintr-o mulțime de eforturi nespectaculoase. Priviți o pictură celebră. Imaginați-vă numărul de ore petrecute pentru dobândirea inspirației, pentru desen, pentru pictură, pentru privire și retușare, înaintea de a finaliza acea minunată operă de artă.

Priviți cea mai înaltă clădire, iar apoi priviți milioanele de mici cărămizi și bare de metal care se contopesc într-un ansamblu stabil.

Iată cele patru tipuri de Efort Corect (S.N. 45.8):

 1. Efortul de a te reține de la acele rele care încă nu au apărut;
 2. Efortul de a abandona relele care sunt deja apărute;
 3. Efortul de a stimula apariția binelui, încă neapărut;
 4. Efortul de a menține și de a perfecționa binele deja apărut.

Buddha a menționat, de asemenea, trei ocazii în care trebuie să depunem mult efort:

 1. Efortul pentru suprimarea răului care nu a apărut încă - a nu cădea pradă tentației cu ușurință;
 2. Efortul de a determina apariția binelui care încă nu a apărut - a nu fi indolent în acțiunile morale;
 3. Efortul necesar pentru a dobândi atenția în ceea ce privește corpul, simțămintele, mintea și Dhamma - a accepta și a îndura suferința care vine de la el și a o cunoaște foarte bine.

2. Efortul este elementul indispensabil

Nimic în lume nu poate lua locul persistenței. Talentul nu poate: nimic nu este mai obișnuit decât un om talentat, dar fără succes în viață. Nici geniul nu poate: geniul nerecunoscut a devenit proverbial. De asemenea, nici educația nu poate face acest lucru: lumea este plină de relicve umane educate. Numai persistența și hotărârea sunt omnipotente.

~ Calvin Cooldige (1872 - 1933), al 13-lea Președinte al SUA ~

Atunci când viața te doboară, încearcă să cazi pe spate, pentru că dacă mai poți privi în sus, te poți ridica. Lasă-ți rațiunea să te aducă înapoi.

~ Les Brown, (1945 - ?) Autor american ~

Gândiți-vă la un timbru poștal. El își asigură succesul prin abilitatea sa de a se lipi de un lucru până ajunge la destinație.

~ Josh Billings (1815 - 1885), Umorist American ~

Energia, sau efortul, și perseverența îl pot face pe un om potrivit pentru orice poziție, oricând. Dacă suntem predispuși la efort, orice este posibil. Dacă dorești să fii educat, îți poți lua diploma și la 80 de ani, doar să depui efort.

Gândiți-vă la Beethoven; era surd de tot atunci când a compus cea mai măreață sinfonie. Roosvelt a condus America mult timp într-un scaun cu rotile. Cursa dintre iepure și țestoasă sugerează că premiul nu îl obține întotdeauna cel mai rapid și mai puternic, ci cel care stăruie mai mult.

În ecuația efortului, cineva trebuie să aibă aceste opt valori: efort, vigilență, o bună prietenie și o existență echilibrată pentru progresul material, și încredere, virtute, generozitate și înțelepciune pentru progresul spiritual.

~ A.N. 8:45, Vyagghapajja Sutta (Condițiile bunăstării) ~

O statistică asupra oamenilor de succes arată că 66% dintre aceștia au obținut succesul după 60 de ani, astfel: 35% între 60 și 70 de ani, 23% între 70 și 80, iar 8% peste 80 de ani. În mod corespunzător, 24% și 10% reprezintă procentele pentru cei din grupul 50 - 60 de ani și, respectiv, 40 - 50 de ani.

Niciodată nu ești prea bătrân sau nu e prea târziu să depui efort pentru a simți licărirea succesului. Nu permiteți barierei vârstei, a coeficientului de inteligență sau altele să vă împiedice de la atingerea scopurilor. Nimic nu ne poate opri din drum, cu excepția efortului. Opusul efortului este indolența și amânarea. În Sigalovada Sutta, Buddha spune că celor mai mulți dintre noi nu ne-a plăcut niciodată să depunem efort. Putem tot timpul inventa scuze, cum ar fi:

Trebuie să facem efortul de a depăși aceste scuze și să avem o gândire pozitivă: „Mai bine să o fac acum, înainte de a mă îmbolnăvi...”

3. Niciodată nu este de ajuns

Trebuie să știm cum să fim mulțumiți cu ceea ce avem în plan material, dar niciodată să nu fim mulțumiți de ceea ce am dobândit pe plan spiritual. Cu cât faceți mai mult, cu atât obțineți mai mult. Nu vă gândiți că eforturile voastre sunt în van. Nu este loc pentru automulțumire; depunerea efortului trebuie continuată.

4. Niciodată nu este prea târziu

Totdeauna există un mâine. Niciodată nu este prea târziu pentru a ne atinge scopul. Nu trebuie să vă simțiți prost din cauză că oamenii gândesc despre voi că nu sunteți de niciun folos sau că sunteți fără speranță. Atât timp cât există hotărârea de a depune efort pentru a transforma lucrurile care sunt de făcut în ceva benefic, totdeauna există un mâine.

Nu avem nicio scuză atât timp cât inima, mâinile și picioarele sunt dispuse să facă ceea ce dorim noi. Pe de altă parte, dacă nu ai spus „iartă-mă” unui prieten, spune-o acum. Nu aștepta până când pleacă din această viață. Atunci chiar este prea târziu.

5. Fă-o tu însuți

În mod inconștient, atunci când noi subliniem doctrina Kamma, de fapt susținem sprijinirea pe propriile forțe. Nimeni nu vă poate opri din actul vostru, fie că este legat de iluminare, de fericire, de mânie sau de orice altceva. Începeți să înțelegeți că viața voastră și ceea ce s-a ales din ea nu depinde decât de voi și de nimeni altcineva. După ce ați învățat toate lecțiile și valorile din acest curs și le-ați acceptat, puteți alege să le practicați, din toată inima, depunând efort pentru a crea fericire pentru voi și pentru ceilalți, sau puteți fi mulțumiți doar cu cititul. Depinde numai de voi.

„Chiar dacă ar fi să-i servești pe toți Buddha și pe toți Arhații, de la un capăt la celălalt al lumii, acest lucru tot n-ar valora cât un moment de reflecție asupra metta, sau blândeții-iubitoare. Nu ar valora cât un moment de practică a atenției (meditație vippassana) și vederea lucrurilor așa cum sunt ele cu adevărat.”, i-a spus Buddha lui Anathapindika.

Viața devine mai plină de sens dacă putem înțelege cum efortul ne dirijează faptele, condițiile, proprietatea și alegerile. Nu este vorba despre lucrurile mărețe pe care le avem de făcut, ci acele lucruri mărunte, care se acumulează ca un zid de cărămizi, pentru a deveni în final cel mai înalt turn din lume.

Viața nu vă dăruiește fericire, decât dacă voi doriți aceasta. Viața vă dă doar timp și spațiu, pe care trebuie să-l umpleți. Ceea ce puneți în acest spațiu este ceea ce veți obține. Priviți la hotărârea lui Buddha de dinaintea iluminării. „Voi sta aici până când voi atinge iluminarea, chiar dacă sângele s-ar usca în mine, chiar dacă atunci când mi-aș atinge stomacul aș ajunge până la șira spinării...”

Nu luați în mod direct sprijinirea pe forțele proprii a lui Buddha. El a spus: „Bazați-vă pe Dhamma pentru a vă putea baza pe voi înșivă. Și bazați-vă pe voi înșivă pentru a vă baza pe Dhamma.” Să nu așteptați ca miracolele să se întâmple. Dacă mai există ceva, în afară de voi înșivă, pe care să vă bazați, aceea este Dhamma.

Câteodată este bine să vă uitați la punctele tari și la cele slabe ale altcuiva, apoi să le luați în considerare pe ale voastre. Câteodată trebuie să ne sprijinim și pe alții pentru a putea progresa în viață. Familiaritatea întotdeauna hrănește curajul.

Trebuie să învățăm cum să forțăm tot mai mult, întrucât pe calea spirituală nu există decât limitări fizice, nu și mentale. Dar nu apucați mai mult decât puteți căra. Întrucât nu știți cât puteți duce, este bine să luați încet și câte puțin. Aveți în vedere viitorul, în orice întreprindeți; nu lăsați pe alții să vă împiedice înaintarea.

Răspunsuri la modulul 13

 1. Ceea ce alegem să facem, va determina în cele din urmă ceea ce vom deveni și vom avea. Alegerile devin predecesoare ale acțiunilor și ale rezultatelor noastre. Știm fără îndoială că alegerile sunt foarte deschise și că nimeni nu ne poate opri din a fi fericiți sau a fi mânioși. Nimeni nu ne poate împiedica să alegem ceea ce dorim să ducem la îndeplinire și nu există granițe pentru atingerea viselor noastre.
 2. Trei dintre caracteristicile Efortului sunt: a. Efortul vine numai după alegere; b. Efortul este întotdeauna însoțit de calități precum perseverența și determinarea; și c. Efortul înseamnă, de asemenea, și lucrul la propria salvare. Nu cerem, nici nu sperăm să se întâmple miracole în viața noastră.

Întrebări

 1. Care este cel mai bun mod de a defini Efortul Corect într-o singură frază?
 2. De ce sugerează Buddha: „Bazează-te pe Dhamma pentru a te baza pe tine însuți și bazează-te pe tine însuți pentru a te baza pe Dhamma.”?

.

M 01
M 02
M 03
M 04
M 05
M 06
M 07
M 08
M 09
M 10
M 11
M 12
M 13
M 14
M 15
M 16
M 17
M 18
M 19
M 20
M 21
M 22
M 23
M 24
HOME